Mallorca

Vin har odlats på Mallorca så långt bak i tiden som på romartiden men det är under de senaste 25 åren som en stor utveckling har skett. På Mallorca finns idag över 70 bodegor och fler än 500 vinmärken. Vingårdarna finns spridda över nästan hela ön och det produceras både söta viner, mousserande viner, rosé, vita samt röda viner.

Det finns två stycken ursprungsbeteckningar, DO Pla i Llevant och DO Binissalem. DO Pla i Llevant täcker centrala och östra delar av ön och fick sin DO klassificiering 1999. Medan Binissalem regionen, i hjärtat av ön, mottog sin DO beteckning redan 1990. När en vinproducent ingår i en DO, måste den uppfylla vissa krav när det gäller druvsorter, ursprung och kvalitetskontroll.

Förutom vingårdarna som tillhör DO, så finns det också ett flertal andra duktiga vinodlare på ön som arbetar hårt för att producera kvalitetsviner. Dessa tillhör de som kallas lantvin och är grupperade under två beteckningar: Vi de la Terra Mallorca och Vi de la Serra de Tramuntana-Costa Nord. Vanliga druvor är de blå Manto Negro och Tempranillo samt de gröna Moll och Parellada. Det finns också en del inhemska druvsorter som de blå druvorna Manto Negro, Callet och Fogoneu, samt den gröna druvan Moll eller Prensal Blanc som den också kallas.