Cava

Cava är ett mousserande vin som tillverkas i Spanien i någon av regionerna Katalonien, Aragonien, Navarra, La Rioja, Baskien, Valencia, Extremadura, och Castilla-León. Cirka 90% av all Cava framställs i Katalonien. D.O. Cava kvalitetsklassificerades 1959, med uppdatering 1992.

Traditionellt brukar Cava framställas på en blandning mellan druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Macabeo bidrar med frukt och syra och sägs vara den viktigaste grunden. Parellada ger fruktiga och fina aromatiska viner med mellanhög syra och ansvarar för elegansen Cavan. Xarel-lo bidrar med kropp, alkohol, friskhet och kraft i blandningen. Även druvsorterna Chardonnay, Malvasia, Garnacha, och Monastrell är tillåtna för tillverkning av Cava Rosé.

Cava framställs genom ”Método Tradicional”, vilket i princip innebär att den andra jäsningen sker på flaska. I detalj går det till på följande sätt; Först pressar man druvorna och jäser vinet en första gång. Sedan tillsätter man ny jäst och socker och buteljerar vinet. Därefter jäser jästsvamparna i den stängda flaskan några månader. Jästen äter socker och kolsyra bildas i flaskan. För att avlägsna den bottensats som bildats i flaskan, så ställer man traditionellt flaskorna upp och ned i pûpitres, så att bottensatsen till slut ligger i toppen av flaskan.

För att avlägsna bottensatsen ur flaskan, fryses flasktoppen och tack vare övertrycket i flaskan som kan vara upp till 6 atmosfärer, åker isklumpen ut när flaskan öppnas. Innan flaskan återförsluts så häller man i en del druvjuice i flaskan och sedan sätter man på korken med grimman. Cava måste lagras åtminstone i 9 månader innan den går ut till försäljning.

Cavans söthetsgrad bestäms av den druvjuice man tillsätter i slutet innan korken sätts på, den s.k. ”dosagen”. Om Cavan ska vara torr, brut, tillsätts max 15 gr socker/liter, om den ska vara halvtorr, seco, tillsätts mellan 17-35 gr socker och ska den vara söt, dulce, tillsätts minst 50 gram socker/liter.