Spanien

Spanien har en lång vinhistorik och på Iberiska halvön bedrevs förmodligen vinodling redan 3 000 år f. Kr. En del spanska kalifer och emirer hade t.o.m. egna vinodlingar. Spanien är idag världens tredje största vinproducent efter Frankrike och Italien och producerar runt 35 miljoner hl vin. Vinodlingsarealen är dock världens största även om den för första gången sjunkit under enorma 1 miljon ha. Sedan 1996 är dock konstbevattning tillåten (ca25 % får idag konstbevattning), vilket har öppnat upp för vinodling i tidigare torra områden.

Det odlas många olika druvsorter, men det är bara ett tjugotal som svarar för nära 80 procent av vingårdsarealen. Spanjorerna själva hävdar att det finns cirka 600 skilda sorter, men många är endast av lokal betydelse.

Vinlagstiftningen delar in de spanska vinerna i två nivåer, kvalitetsvin och bordsvin. I den högsta klassen finns Vinos de Pago (vingårdsbetecknade viner vars höga kvalitet varit erkänd under en längre tid och som uttrycker de unika egenskaperna hos en viss plats eller jordmån), DOCa, och DO. Och i den lägre klassen finns Vino Commercial som har krav på region, Vino de la Terra (VT) som kräver att vinet ska komma från en speciell region, vara framställd enligt fastställda regler och på druvor som är typiska för distriktet. Sist men inte minst Vino da Mesa (VdM) bordsvin.