Italien

I Italien har man odlat vin i långt över 2 500 år tillbaka i tiden och man tror sig veta att vinrankan kom dit med grekerna från söder och eutruskerna från norr. Romarna fördrev så småningom både greker och etrusker och fortsatte att utveckla vinkulturen.

Italien är ett mycket stort och varierat vinland med odlingar från Valle d´Aosta och Trentino i norr till den lilla ön Pantelleria söder om Sicilien. Här finns över
2 000 druvsorter varav många är helt unika. Här produceras både volym och kvalitet och få vinländer kan visa upp ett så varierat vinutbud som just Italien.

Det finns många olika klimatförhållanden och jordmåner. Söder om Alperna råder ett subalpint till kontinentalt klimat, medan södra delen av landet njuter av ett fantastiskt medelhavsklimat med svalkande brisar runt södra delen av landet och de stora öarna Sardinien och Sicilien. Det ger förutsättningar för många olika vinstilar.

Det italienska vinet indelas i två klasser: kvalitetsvin, DOCG och DOC (1963) och bordsvin, IGT (1992) och VdT (1974). Utvecklingen går fort och omställningen till kvalitet ihop med modern vinmakning och teknik har gjort Italien till ett av de ledande och mest spännande vinländerna i världen