Historia

I Nordöstra Spanien, i närheten av Barcelona, ligger området Pènedes som är känt för sin vinodling sedan århundraden tillbaka. För 150 år sedan i Pènedes, i en liten by som heter Sant Sadurní d’Anoia, fanns ett litet företag som handlade med och exporterade vin. Företaget ägdes av familjen Sala. I början av 1900-talet gifte sig dottern i familjen, Dolores, med Pedro Ferrer Bosch. Pedro kom också från en vinfamilj och tillsammans bildade de företaget Freixenet och började odla druvor för framställning av mousserande vin gjort helt enligt champagnemetoden – Cava. Namnet Freixenet kom från Pedro Ferrers smeknamn ”Freixeneda”, vilket egentligen var namnet på familjens gård och som betyder ”en plats där askträd växer”.

Dolores och Pedro blev ett oslagbart team! Dolores som hade kunskap om vinmakande och Pedro som var en mycket entusiastisk entreprenör. Tillsammans lyckades de vinna stor respekt för sina goda och välgjorda mousserade viner.

Idag leds Freixenet av barn och barnbarn till Dolores och Pedro. Freixenet fortsätter i samma familjeanda som de alltid haft, och med utgångspunkt från den lilla byn Sant Sadurní når man resten av världen med sina unika viner.