DO Veneto

Veneto

Veneto ligger i nordöstra Italien. Här görs bland annat de kända vinerna Soave, Bardolino, Amarone och Valpolicella. Regionen har för närvarande två DOCG-viner, nämligen det söta Passitovinet, Recioto di Soave, och det torra röda Bardolino-vinet. I bergen i de norra delarna produceras den populära Prosecco.

Prosecco är ett vitt mousserande vin och finns både i en söt och torr variant. Namnet var tidigare även namnet på druvan, men som 2009 döptes om till Glera, för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet. Vinet odlas bara i Veneto-regionen, i Conegliano och Valdobbiadene, som ligger strax norr om Treviso.

Prosecco framställs enligt Charmatmetoden där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst i temperaturkontrollerade ståltankar som inte får hålla mer än 20°. Vinet lagras sedan i ståltank 18-24 månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som mest skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen sker i flaskan.